Földünk és vidéke (1977)

 

gyártó cég:

Magyar Televízió (a MAFILM műtermeiben)

rendező:

Dobai Vilmos 

író:

Karinthy Ferenc 

forgatókönyvíró:

Dobai Vilmos 

dramaturg:

Bogáti Péter 

vezető-operatőr:

Abonyi Antal 

operatőr:

Czabarka Péter, Pintér Endre, Scheibner Károly,   Szirmai Béla, Turi Tibor 

zene:

Vukán György

vágó:

Pataki Györgyi 

hang:

Borsos Tibor, Herbert István 

fővilágosító:

Szirmai Árpád 

díszlettervező:

Wegenast Róbert 

berendező:

Sartner Zsuzsa 

jelmeztervező:

Horányi Mária 

karikaturista:

Lehoczki István 

maszk:

Aszódi Mihály 

felvételvezető:

Oláh Lajos, Szeles Péter 

rögzítésvezető:

Kertész Lajos 

műszaki vezető:

Kiss Mária, Abrusán János 

zenei rendező:

Fejes Cecília 

technikai rendező:

Balázs András

gyártásvezető:

Pichler Júlia, Sike István 

szereplők:

Sinkovits Imre (Karinthy Ferenc)
Karinthy Ferenc (önmaga)
Agárdi Gábor, Andai Györgyi, Antal Imre, Balázs Péter, Berek Kati, Berényi Ottó, Bod Teréz, Bujtor István, Ferencz László, Fonyó József, Földesi Margit, Galambos Erzsi, Gálvölgyi János, Gelley Kornél, Görffy György, Jani Ildikó, Kállai Ilona, Képessy József, Kömíves Sándor, Láng József, Losonczi István, Miklósy György, Pádua Ildikó, Ráday Imre, Surányi Imre,
Szerencsi Éva (Márta), Tábori Nóra, Tarsoly Elemér, Tolnay Klári, Tordai Teri, Vándor József, Vitai András

műfaja:

dokumentumjáték

bemutató:

1978. május 27. 20:25 (1)

cikk:

Film Színház Muzsika, 1977. szeptember 24.
Film Színház Muzsika, 1978. június 3.

 

Karinthy Ferenc író saját életét, utazásait és élményeit dolgozta fel az apró jelenetekből, archív filmbejátszásokból készült játékfilmben. Mindezt egy keretjáték foglalja egységbe, amelyben az írót megszemélyesítő színész Sinkovits Imre, egy kedvesen pimasz, de nagyon érdeklődő fiatal lány kérdéseire válaszol. Először egy kiskocsmában beszélgetnek. Az író gyermekkoráról mesél, miközben egy amatőr filmbejátszáson /FF/ gyermekként, édesapjával Karinthy Frigyessel és egy csapat gyerekkel hógolyózás, szánkózás közben látható.

1. jelenet: A gyermek Ferenc megmutatja édesapjának egyik versét és egy műfordítását. A gyermek a bírálatot durcásan fogadva veti apja szemére, hogy az nem ért az irodalomhoz.

A gyermek író erkölcsi tudatának fejlődéhez kapcsolódik a 2. jelenet: Egy részeg katona minden ok nélkül fellöki a kerékpározó kisfiút.

Ifjúságának kedvenc elfoglaltságához kapcsolódik a 3. jelenet: A fiatal író, egy idős hölgynek a parkban eljátssza, nagy szüksége lenne a tanácsára szívügyekben.

A kérdésre, mennyire zaklatják a nők, a 4. jelenet válaszol: Egy nő keresi fel az írót azzal a kéréssel, írja meg üzemük kollektívájának történetét. Az író azt ajánlja, forduljon inkább Csurka Istvánhoz. A jótanácsért pénzt kap, s ezen felbuzdulva kiírja ajtajára: Tanácsadás jutányos áron.

A kocsmában beszélgető író és a lány közösen faragnak dalt az étlapon szereplő Kacsapecsenye pecsenyekacsából fogás címéből, melyet cigányzenekar kíséretében elő is adnak.

Az író játékos természetét mutatja be az 5. jelenet: Téves telefonhívás, de az író eljátssza, ő az a bizonyos Sanyi, akit a barátnője keres.

A kocsmából távozó író azt tapasztalja, elfolyt kocsijából a hűtővíz. A kocsmáros egy demizson bort önt az autóba, amitől a jármű a magasba száll, s köröz a város felett. Visszaérkezve a földre az írón elhatalmasodik az igazságérzet, egy unokáját megverő nagymama fenekére csap, majd próbára teszi embertársainak türelmét: Egy patikában üvegbe méret némi desztillált vizet, aztán sokallva az érte járó összeget, távozik; Látványosan felháborodik azon, hogy a strandra télen nem válthat belépőjegyet; "Próbálja" megbékíteni a sorban álló, vitatkozó embereket, de azok még jobban egymásnak esnek; Egy étteremben a pincérnek mindent ellenkező értelemben fogalmaz meg, s a játékos természetű felszolgáló belemegy a furcsa beszélgetésbe. Közben tanúi lehetünk, hogy a telefonvonal hibája miatt kialakult helyzetnek, ugyanis félrehallások miatt, egy szerelmespár szakít. Az író egy szeméttelepre megy könyvket guberálni. A mellette guberáló toprongyos alakról a látszat ellenére kiderül, tanult, világlátott férfi.

Az író útiélményei: Franciaország: A határon az író úgy nyilatkozik, hódító úton van, s mikor a szigorú határőrök megtudják, hogy író, nevetve elengedik; Párizs: Az írónak egy régi munkásmozgalom okán emigrált férfi üzletemberi karrierjével dicsekszik el; London: Egy idős hölgy találkozóra hívja az írót, hogy édesapjával Párizsban töltött időkre emlékezzenek. Az író udvariasan meghallgatja, bár biztosan tudja, apja sosem járt ott; New York: Az író egy ékszerüzlet kirakatában rátalál a magyar szentkoronára. Az eladó azonban nem engedi neki felpróbálni még akkor sem, ha meg akarná venni; Ausztria: Az író egy osztrák emberrel iszogatás közbenmegállapodik, autóval rükvercben együtt körüljárják a Földet. Végül, egy mástól kapott névjegykártyát ad át, hogy újdonsült ismerőse "megtalálhassa" a részletek megbeszélése végett.

Az írót megszemélyesítő Sinkovits Imre mellé Hegyeshalomnál a valódi Karinthy Ferenc ül be az autóba, aki a humor erejéről beszél, felidézve a II. világháború körüli években született vicceket, Hacsek és Sajó figurákat. Elmond egy Hatvani Lajostól származó anekdotát Molnár Ferenc íróról, aki öngyilkosságot kísérelt meg, s mikor Bródy Sándor meglátogatta és viccelődve tanácsot akart adni neki, hogy legközelebb sikerüljön is, a lábadozó színműíró így válaszolt: Én már csak olyantól fogadok el tanácsot, akinek sikerült is. Közben a két "Karinthy" egy benzinkútnál felveszi a kocsmából már ismert pimasz lányt, aki nőügyekről faggatja az író(kat). Karinthy Ferenc kiszáll a kocsiból, s meghagyja "helyettesének", meséljen a kíváncsi lánynak a két Bettyről.

6. jelenet: Moszkvában, egy szállodában megismerkedik az író két Betty nevű amerikai nővel. Egyikőjük idős, másik fiatal. Mindkettőnek megadja a címét. Az egyik nő szorgalmasan rajongó leveleket írogat neki. A következő, reményekkel teli találkozáskor kiderül, a nő sajnos nem a fiatal Betty, akire az író számított.

A pimasz lány és az író az EMKE aluljáróban újságot vásárol. Az íróhoz egy nő megy oda, rajongva méltatja írói zsenijét, de kiderül, csak pénzt akar kihúzni a férfiból. A lány értetlenül végignézi, amint az író pénzt ad a nőnek, majd sietve távozik.

 

foldunk_01.jpg (40030 bytes) foldunk_02.jpg (44492 bytes) foldunk_03.jpg (79590 bytes) foldunk_04.jpg (48005 bytes) foldunk_05.jpg (29291 bytes)