Sakk-matt (1977)

 

gyártó cég:

Magyar Televízió, MAFILM

műhely:

Zenés TV Színház 

rendező:

Félix László 

író:

Eugene Scribe

forrásmű:

Egy pohár víz 

forgatókönyvíró:

Mészöly Dezső

dramaturg:

Ruitner Sándor 

vezető-operatőr:

Molnár Miklós 

operatőr:

Bucsi János, Gurbán Miklós, Szalay Z. László, Zentay László 

képmérnök:

Mónus Lajos 

zene:

Fényes Szabolcs 

koreográfus:

Barkóczy Sándor 

zenei rendező:

Fejes Cecília 

közreműködik:

Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, Gyulai Gaál Ferenc karmester 

hang:

Jáger György 

fővilágosító:

Békési Lajos 

díszlettervező:

Wegenast Róbert 

berendező:

Matheidesz Lórántné 

jelmeztervező:

Vágó Nelly 

maszk:

Aszódi Mihály 

felvételvezető:

Kasznár Tamás, Steiner László 

rögzítésvezető:

Nagy László 

műszaki vezető:

Dinnyei János 

a rendező munkatársa:

Bilicsi Erzsébet 

gyártásvezető:

Dési Ágnes 

szereplők:

Halász Judit (Anna királynő)
Mensáros László (Lord Bolingbroke)
Ruttkai Éva (Lady Malborough)
Szerencsi Éva (Abigail)
Kalocsay Miklós (Masham, zászlós)
Némethy Ferenc (Thompson, komornyik)
Izsóf Vilmos (Vicomte de Torcy)
Harkányi Ödön (id. Bolingbroke)
Gedeon Viktor 

műfaja:

operett

bemutató:

1977. december 26. 20:30 (1)

díj:

Veszprémi Tévétalálkozó Közönség-díj (1978)

 

sakk-matt_10.jpg (32578 bytes) sakk-matt_11.jpg (32082 bytes) sakk-matt_12.jpg (35125 bytes) sakk-matt_13.jpg (28687 bytes) sakk-matt_14.jpg (29773 bytes) sakk-matt_15.jpg (43042 bytes) sakk-matt_16.jpg (37488 bytes)

 

A XVII. század Angliájában játszódik a történet. Anglia ifjú királynője Lady Malborough hatása alatt állva dönt politikai és személyi kérdésekben, aki, hogy befolyását megőrizze, egyszerűen cenzúrázza a tapasztalatlan uralkodóhoz érkező információkat.
Lord Bolingbroke, a béke híve, összetűzésbe kerül a Ladyvel, aki viszont, mivel a háború költségeit hadvezér férje "kezeli", nem érdekelt a békekötésben. Kettejük harca a leleményes, csavaros elmék viadala, melyet egyébként nagyon élveznek, s egyre nagyobb csodálattal tekintenek egymásra, mint méltó ellenfélre. Bolingbroke célja, hogy a királynő fogadja de Torcy Viconte-ot, aki tolmácsolni szeretné a franciák békekötési törekvéseit. Lord Bolingbroke megismerkedik a királyi testőrségi szolgálatra jelentkező ifjú Masham zászlóssal. Az igen jóképű, de tapasztalatlan fiatalember elmeséli, hogy egy ismeretlen jótevőjének köszönheti az állást, aki csak annyit vár el cserében, hogy ne nősüljön meg. Egyébként menyasszonya, Abigail, aki magának a királynőnek a pártfogoltja, szintén most jelentkezik munkára az udvarnál. Masham az ifjú királynő érdeklődését is felkelti, nem különben Lady Malboroughét.
A zászlós párbajba keveredik Bolingbroke egyik rokonával, s ezzel a Lordot gazdaggá, önmagát pedig üldözötté teszi. A viadalnak ugyanis nincs szemtanúja, ezért a leszúrt Bolingbroke-ot gyilkosság áldozatának tekintik. Masham megmenekítése mindhárom nő szívügye. A Lady felfedi az ifjú előtt a titkot: ő a titokzatos pártfogó. Előléptetést eszközöl ki számára a királynőnél, akit nem kell kétszer kérni erre. Anna királynő és a Lady alig burkolt szerelmes megnyilvánulásaiból Masham fikarcnyit sem ért, de Abigail annál többet, bár egyenlőre tehetetlen. A két nemes hölgy harca jó alkalmat kínál Bolingbroke-nak célja eléréséhez, hogy a királynő fogadja a francia követet, így a két ország végre békét köt. A zászlóssal titkos randevún rajta kapott királynő jó hírét Abigail menti meg, aki arra hivatkozik, ő eszközölte ki a találkozót, hogy vőlegénye kegyelmi kérelmét személyesen intézhesse az uralkodóval. Ekkor a királynő, nehéz szívvel bár, de kénytelen már a pár házasságára is áldását adni. Abigailt pedig főudvarmesternővé teszi, s bejelenti, szabályos párbajban ölték meg Robert Bolingbroke-ot. A Lord, akit az uralkodó új kormány alapításával bíz meg, végleg békét köt a szintén hoppon maradt Lady Malboorough-val. Az ifjú királynő bölcs döntéseinek köszönhetően mindenki boldog, csak Anna áll kifosztottan az őt ünneplők gyűrűjében.