Bemutatjuk Szerencsi Évát   

Forog, forog Mary Warren egyre kétségbeesettebben a Salemi bíróság előtt, hogy sikerüljön elájulnia, s így képes legyen megmenteni vádolt asszonyát, Elisabeth Proctort, és mert nagyon igyekszik, nem sikerül az ájulás; Abigail William démonikus hatása ül itt a környezeten.

Szerencsi Évára, pontosabban az új Szerencsi Évára a József Attila Színház Salemi boszorkányok előadásán figyeltünk fel. Alázatos, ragaszkodó, idegbeteg, lázadó és összetörő cselédet játszott. Drámai jellemet formált. (“Számomra most már inkább az a furcsa, hogy a főiskolán Hűvösvölgyi Ildikóval mi voltunk az ,ügyeletes aranyosak', bájosak. Fiús gyerekként kezdtem, minden a grund volt, egy Fő utcai csodálatos üres telek, füves térrel. Ott számháborúztunk, rúgtuk a Labdát, romantikus, rejtelmes kirándulásnak számított eljutni Gül baba sírjához, párkányok közt billegtünk, csöveken bújtunk... Először rajzolni kezdtem, édesapám fantáziát láthatott bennem, biztatott, rajzoljam le azt a házat, ahol nagyapámmal, nagyanyámmal nyaraltam. Operabérletünk volt. Mikor kiderült, hogy este Puccini Pillangókisasszonyához megyünk, én még előadás előtt kaptam magam, s lerajzoltam egy japán nőt, pillangókkal a vállán. Szeretem az operát, Gershwint, tánczenét, dzsesszt. Imádtam Mario Lanzát és Yves Montand-t, akinek Erkel Színház-beli estjére kölyökkoromban eljutottam.”)

Balettiskolába jár, vizsgafellépései közül a Tere-fere polkára emlékszik, meg valami cilinderes, frakkos táncra. Első gimnazista korában a Pinceszínház felvételt hirdet, kapja magát, elindul egy barátnőjével, jelentkezését elfogadják. Keleti István a vezető, Mezei Éva a rendező, a „tapasztalt színészek” Andai Kati, Szakácsi Sándor, Sörös Sándor.

Néhány hét óta Szakácsi Sándor felesége...

A Késői kísérletben kerültünk össze. Ez egy Rómeó és Júlia-pamflet, ő volt Rómeó, volt egy szőke Júliája, én pedig a fekete Júlia. Irodalmi műsorokat adtunk és részt vettünk egy zenés összeállításban ... A főiskolára azonnal felvettek. Puck-monológot mondtam, Goethe-verset, sanzont énekeltem. A Lóci óriás lesz című Szabó Lőrinc vers azért sikerülhetett, mert azon igyekeztem, hogy az apa átvegye a gyerek lelkiállapotát.

Várkonyi Zoltán az első félévben rövid párbeszédeket ad fel, e köré kell mozgást és reagálást fantáziálni. Azután odaadja tanítványainak Molnár Ferenc A fiúk mind ilyenek című művét. Később Csehov Medvéjének női főszerepe és Szép Ernő Májusa következett a főiskolán.

Tulajdonképpen nem fogadtak el azonnal; meghívást kaptam a Nemzeti Színházba Devecseri Gábor Odüsszeusz szerelmei című művének Nausikaá szerepére, de utolsó percben lófarkot kötöttek a hajamba, mint mondták, hasonlítok Audrey Hepburnre. Aztán megindul a “Szerencsi-korszak”. A Velünk kezdődik minden című tévéjáték. a Bob herceg Annija, Elza férjhez megy című tévéjáték, a Törökfejes kopja. Gyakorlatos a Vígszínházban, Antoinetta a Bolha a fülbe című Feydeau-vígjátékban, vietnami lány a Bot és gitárban, énekel, táncol a Popfesztiválban. Jönnek a címlapok is. Főiskolai utolsó vizsgája Weingarten Nyár című darabjának Lorette szerepe. Furcsa álomabszurd a darab. A Mikádó forgatása alatt Seregi László elmondta, hogy Fodor Imre, a József Attila Színház akkori igazgatója szívesen fogadja. Itt is akad számára régi típusú naiva szerep, de a Kaviárban már nyelvöltögető csitri lehet, a Mai történet és a Salemi boszorkányok már másféle szerepalkalmat kínál. („A Mai történetben Maros Gábor a partnerem és Gobbi Hilda az élmény. A próbákon a fő vonalat megtartja, de mégis mindig új és új színnel kísérletez. Ha a partner részéről új gesztus, játék születik, azonnal reagál rá. Mary Warrennek pedig azért örültem, hogy a főiskola után újra megformálhattam, mert annak idején csak megalázottságát éreztem, most megtaláltam ideggyengeségét és a tökéletes médiumot. Úgy érzem, árnyaltabb volt. Minden esetben elolvasom a darab egészét, megkeresem a funkciómat, számomra nagyon fontos a szerepek hierarchiája. És meglelem azt az egy-két mondatot, amire építhetek. Úgy érzem, ma már más vagyok, mint az arcom.”)

Nagy Judit (Film Színház Muzsika, 1976. július 24.)

 
Szerencsi Éva honlapja>Cikkek>Film Színház Muzsika