Az utolsó pillanatig hitt a gyógyulásában

Szerencsi Éva az Abigél című televíziós sorozat nyomán pillanatok alatt az ország kedvencévé vált. A sorozat hatalmas sikere után a szép színésznőt körülrajongták a férfiak, de semmi esélyük nem volt, mivel Éva ekkor már a későbbi férje, Szakácsi Sándor párja volt. Ez a kapcsolata azonban nem tartott sokáig. “A főiskola befejezése után Sanyi a szolnoki színházhoz került. Amikor visszaköltözött a fővárosba, összeházasodtunk, de gyorsan el is váltunk. Túl fiatalon kerültünk össze” - magyarázta Éva a Storynak adott utolsó interjújában.

A szép színésznő ezután sokáig kereste azt a férfit, akivel ismét boldog lehet, de nem volt szerencséje. Ekkor azonban már nemcsak egy igaz társra vágyott, hanem egy gyerekre is. Miután ekkor már elmúlt harmincéves, olyan erős volt benne ez a vágy, hogy eldöntötte: ha kell, akár egyedül is felnevel egy gyereket. “Ekkoriban találkoztam egy orvossal. Ő lett a fiam, Imi édesapja. Egyikünk sem ragaszkodott hozzá, hogy papírral is megpecsételjük a kapcsolatunkat. Mai eszemmel tudom, annyira vágytam az anyaságra, hogy belehajszoltam magam ebbe a kapcsolatba. Amit persze soha nem bántam meg” - mesélte nekünk korábban.

A fiától kérték meg a kezét

Éva a szakítás után nyolc esztendőn át magányosan élt. Hosszú ideig tartotta magát a fogadalmához, hogy soha többé nem megy férjhez. Édesanyja segítségével nevelte a fiát, aki a legtöbbet jelentette az életében. Aztán egyszer a kolléganője, Andai Kati rámutatott egy férfira, Pándi Andrásra, majd Éva fülébe súgta: “Itt a férjed!”

Kati jókor “intézkedett”, a magányosan eltöltött évek alatt Évában újra felébredt a vágy egy tartós kapcsolat után. A férfi - egy könyvkiadó első embere - intelligenciájával, modorával gyorsan meghódította a szép színésznő szívét. Évának azonban egyáltalán nem volt mindegy, hogy a fia mit szól a tervezett frigyhez. Így hét évvel ezelőtt aztán kedvese a fiától kérte meg a kezét. “Soha nem felejtem el azt a pillanatot - mesélte Éva. - András kérdésére Imi komoly képpel csak ennyit mondott: Rendben van!”

A magánéletében kereste a gyógyírt

Hét év boldogság. Ennyi jutott Szerencsi Évának. Súlyos betegségével ugyan már három évvel ezelőtt tisztában volt, de a férjével közösen úgy döntött, hogy ezt nem hozza nyilvánosságra. “Igyekeztünk optimistán felfogni a betegségét. Éva is, én is bíztunk benne, hogy ő fog győztesen kikerülni a betegséggel vívott csatából” - mondja a színésznő férje.

Szerencsi Éva rajongói nem sejtették, hogy miközben a kedvencük mosolyog, szörnyű kínokat él át. Éva - ha volt felkérése - dolgozott, de ha nem, akkor sem volt boldogtalan. Képes volt elfogadni, hogy a színházak mellőzik - a magánéletben találta meg csalódottságára a gyógyírt. Imádott festeni, főzni; örült az életnek. Csak a legszűkebb környezete tudta róla, hogy nehéz műtéten esett át, és kemoterápiás kezelésre jár. Közben drukkolt az érettségi előtt álló fiáért, és nagyon boldog volt, amikor júliusban kiderült, hagy Imi nem csak ezt az akadályt vette sikerrel, de egy főiskolára is felvették.

Az utolsó napok

A nyarat vidéki házukban töltötte a házaspár. Évi imádott itt lenni, és közben lelkesen készült élete első színházi rendezésére, a Ruttkai Éva Színházban. Még halála előtt két héttel is a ház körül tett-vett, élvezte a vidéki élet szépségeit, és a szomszédok szeretetét, akik szinte családtagnak tekintették a házaspárt. Amikor Éva szeptember elején rosszul lett, férjének azt ígérték az orvosok, hogy másnap visszakapja a feleségét. Ám a sors másképp akarta. Miközben András ott ült a felesége kórházi ágya mellett, lassan megértette, hogy Éván már senki nem fog segíteni... “Fél napokat átaludt, egyre kevesebbet tudott beszélgetni. A szemem előtt készült az utolsó útjára. Bármennyire fájt is, rá kellett döbbennem, hogy Évi lassan beszáll Kháron ladikjába. Méltósággal halt meg. Az utolsó pillanatig mellette voltam.”

András tiszteletben tartja felesége végakaratát, aki azt kérte, hogy ugyanúgy búcsúzzanak tőle, ahogyan hajdanán ő engedte utolsó útjára az édesanyját. Semmi búcsúbeszéd, semmi “felhajtás". Nem lesz sírhely, nem lesznek koszorúk. Szerencsi Éva hamvait szeptember 20-án 15 órakor szórják szét a Fiumei úti temetőben.

Story, 2004.szeptember 16, Kovács Violetta


Szerencsi Éva örökre elszerződött

Isten veled, Vitay!

E nemes lelkű és rendkívül nőies színésznő személyiségét és művészetét egyaránt a finomság és a gyengédség jellemezte. Ugyanakkor az étet egyéb területein racionális egyéniség volt, aki két lábbal állta földön.

Bár életében bőven voltak mélypontok, Szerencsi Éva alapjában véve derűs személyiség volt. Azon ritka művészek közé tartozott, aki tudott örülni a mások sikerének, sohasem volt irigy pályatársaira.

A színészi munkát rendkívül komolyan vette, egész sor alakítása maradt emlékezetes. Játszotta Show Pygmalionjának Elizáját; Bródy Sándor A tanítónőjének címszerepét, A salemi boszorkányok Mary Warrenjét, a Forgószínpad újságírónőjét, a Yerma Máriáját. Megformálta Ruzante Csapodár madárkájának Betiaját, Shakespeare Vízkeresztjének Violáját, Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának Catherine-jét.

Számos tévéfilmben nyújtott kimagasló alakítást, többek közt a Bob herceg Anníe fának szerepében is, de az egész ország kedvencévé a Szabó Magda regényéből készült Abigél című nagy sikerű tévésorozat Ginájaként vált. Nagyrészt Szerencsi Éva örökbecsű alakításának köszönhetően vált a film az elmúlt negyedszázad örökzáldjévé, számtalanszor került azóta is műsorra, hisz a nézők oly szívesen látják.

ABIGÉL

“Utána jött a csend”

A közönség nem felejtette el, pedig már régóta csak színpadon láthatták a rajongói, sajnos egyre ritkábban. Bár a naiv korszakát rég lezárta, a nézők szemébe-7 megmaradt a “kis Szerencsi"-nek.

“A főiskoláról kikerülve még szende kislány voltam, de az az idő rég elmúlt - nyilatkozott évekkel ezelőtt egy interjúban. - A pályám tele volt hullámvölgyekkel, megtorpanásokkal, törésekkel, így én is bekeményítettem. Azért csak hálás vagyok, hogy az emberek még ma is a kis Szerencsiként emlegetnek, hisz ez a szeretetük jele. Az Abigél rettentően nagy siker volt, érthető, hogy utána jött a csend. Sajnos azonban egy idő után kiestem a televíziós szerepek lehetőségéből. Szerencsére akad munkám a rádióban és a szinkronban.”

DALLAS

“Szerettem ezt a munkát”

Sokan emlékeznek arra, hogy Szerencsi Éva volt a Dallas Samanthájának szinkronhangja. “Szerettem ezt a munkát! Ha jó a színész és jó filmben játszik, öröm szinkronizálni. Ha pedig némi pluszt is tudok hozzáadni a szerephez, akkor már némi megmérettetésről is beszélhetünk.” Míg a pályája kezdetén főszerepeket osztottak rá, rövid élete vége felé egyre kisebb szerepeket kapott, ám azok megformálásába belesűrítette minden színésztudományát Profi volt a javából!

CSALÁD

“Vágytam az anyaságra”

Az Abigél sikere után rengeteg hódolója akadt, de Szerencsi Éva szíve akkor már eljövendő férjéé, Szakácsi Sándoré volt. Négyévi ismeretség után házasodtak össze, de hamar el is váltak. A szakítást követően Szerencsi Éva túl a harmincon nagyon szeretett volna gyereket Egy férfira vágyott, aki boldoggá teszi. Sokáig, nagyon sokáig nem volt szerencséje. Mígnem megismerkedett egy orvossal. Ő lett a fiának, Iminek az apja. Többször elmondta, hogy a görcsös boldogságkeresés miatt szinte belehajszolta magát a viszonyba. Ennek csak egyetlenegy oka volt: nagyon vágyott az anyaságra. A színésznő és az orvos kapcsolata hamar véget ért, de a fiú és az apja közt megmaradt a jó viszony. Ezután Szerencsi Éva közel egy évtizedig egyedül élt, édesanyja segítségével nevelte a kisfiát. Évekig gondolni sem akart a házasságra

Második férjét kolléganője, Andai Kati ajánlotta a figyelmébe. Pándi András, egy könyvkiadó igazgatója hamar meghódította a magányos, szép színésznő szívét. A férfi hét évvel ezelőtt a fiától kérte meg a kezét, aki Éva legnagyobb örömére elfogadta Andrást. A mellőzött színésznő a magánéletben vigasztalódott Anyai féltéssel terelgette fiát, nézte, hogyan válik Imiből “érett” fiatalember, és örömmel nyugtázta, hogy végre sínen van, mert már főiskolás.

Amikor nem játszott, elfoglalta magát otthon. Szeretett főzni, szívesen festegetett. Boldog volt, amikor férjével leutaztak vidéki házukba, ahol nagyokat pihenhetett. Nemrég még lelkesen készült a Ruttkai Éva Színházban a Mátyás király meséi című darab rendezésére. Sőt, Szalai Zsolt színigazgató a halála napján egy újabb szerepajánlattal kereste - újra Bánfalvy Ágival játszhatott volna együtt, mint az Abigélben, ahol Ági Torma Piroskát alakította.

GYILKOS KÓR

“Ha az ember mindent kipakol"

Életének utolsó hét esztendejében valóban boldog nő volt, de nem maradhatott sokáig az, mert három évvel ezelőtt megtámadta a szervezetét a gyilkos kór. Férjével együtt azonban úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a bajt, mert mindketten utolsó percig reménykedtek a gyógyulásban. A magánéletéről nem szívesen nyilatkozó színésznő ahhoz tartotta magát, hogy: “Ha az ember mindent kipakol, nem lesz hová visszavonulnia, amikor baj éri és erőt kell gyűjtenie.”

Volt tartása, a külvilág felé nem mutatta a rák okozta fájdalmait, a közönség csak a szép fekete szemét, még most is szép babaarcát és különlegesen bájos mosolyát láthatta, megpróbáltatásait a színfalak mögött hagyta. De még kollégái közül sem mindenki tudta: nagyobb a baj annál, mint amennyit Éva elárul.

Amikor szeptember elején rosszul lett és kórházba került, férje mindvégig mellette volt és fogta a kezét. Remélte, hogy meggyógyul a felesége. Nem így történt, tragikusan korán eltávozott közülünk.

Végakaratához híven minden ceremónia nélkül szórták szét hamvait szeptember 20-án a Fiumei úti temetőben.

Kiskegyed, 2004. Szeptember 28

 

Szerencsi Éva honlapja>Cikkek>Story - Kiskegyed