Bolha a fülbe

Vígszínház, 1976

Bemutató dátuma:1976
Rendező:

Marton László 

Szerző:

Georges  Feydeau 

Eredeti cím :La Puce à l'oreille

Fordító:

Mészöly Dezső

Zeneszerző:

Dékány Endre 

Koreográfus:

Ligeti Mária 

Díszlettervező:

Fábri Zoltán 

Jelmeztervező:

Wieber Marianne 

Szereposztás:Bárdy György - Chandebise / Poche
Béres Ilona - Raymonde
Ernyey Béla - Tournel
Tordy Géza - Homanides
Szegedi Erika - Lucienne
Tahi Tóth László - Camille
Balázs Péter - Etienne
Szerencsi Éva - Antoniette
Miklósy György - Ferraillon
Sándor Iza - Olympe
Kútvölgyi Erzsébet - Eugénie
Pethes Sándor - Baptistin
Kovács István - Rugby

TV közvetítés:

1976. 04. 18. 20:18 (1)


Raymonde arra gyanakszik, hogy férje, Victor Emanuel Chandebise megcsalja, mert csökkent a teljesítőképessége és ráadásul postán kapta vissza a nadrágtartóját a Tüzes Kandúr Fogadóból. Ez tette a bolhát az asszony fülébe. Barátnője, Lucienne segítségével hamis szerelmes levelet küld Victornak és randevúra hívja a Tüzes Kandúrba. Victor úgy értelmezi a levelet, hogy barátját, Romain Tournelt illeti. Persze dicsekszik is a levéllel, megmutatja Carlos Homenides De Histanguának, aki felismeri felesége, Lucienne kézírását. Elhatározza, hogy rajtakapja őket és megöli Tournelt.

Victor Chandebise unokaöccse, Camille Chandebise rendszeresen szobát foglal a Tüzes Kandúrban. Most Victor is ezt teszi Tournel számára. A névazonosság és a szobák közti forgóágyak miatt folyamatos a keveredés a szobák és a potenciális párok között. A helyzetet bonyolítja egy franciául nem tudó angol fiatalember és a Victor Chandebise-re a megszólalásig hasonlító hotelszolga, Poche. Ráadásul Victor és Poche ruhája összecserélődik.

Lassan érkeznek az emberek a Chandebise-házba, köztük Poche is, aki a libériájáért jött. Mindenki Victornak nézi, de aztán megjön az igazi Victor és a keveredés tovább folytatódik. Végül fokozatosan tisztázódnak a félreértések, Victor Chandebise pedig megígéri feleségének, hogy teljesíti házastársi kötelességét.