Édes mostoha

Napsugár Gyermekszínpad, 1984
(Gutenberg Művelődési Otthon)

Bemutató dátuma :1984. november 18.
Rendező :Kalmár Tibor
Szerző :Lakner Artúr

Átdolgozta:

Lakner Lívia

Koreográfus :Igaz Lucy

Zenei vezető:

Ulmann Ottó

Díszlettervező :Szojka Gyula
Szereposztás :Erzsike: Ábel Anita
Mária: Szerencsi Éva
Apa: Balázsovits Lajos
Marcsa: Csala Zsuzsa
Frici: Balázs Péter
Ibolya: Schubert Éva
Safranek: Csonka Endre
Igazgatónő: Koltai Zsuzsa
Jutka: Ulmann Mónika
Bojti Orsolya, Csepi Éva, Gőgös Beáta, Hevér Andrea, Szabados Ágnes, Tuboly Orsolya, Tuboly Claudia, Marton Gergely, Petrik Péter

Cikkek:

Film Színház Muzsika, 1987/14.

 

A történet egy kislányról, Hargitay Erzsikéről szól, kinek meghalt az anyukája. Gyönyörű környezetben lakik Ágóváron, a Hargitay-kúrián. Édesapja nagyon szereti, Erzsike mégis árvának érzi magát anyuka nélkül. Hiába fáradozik Frici, a cirkuszi artista kertész és a kutyája, Pici a felvidításával, a kislány állandóan szomorú, és nagyon ritkán van mosoly az arcán. Nem véletlenül ír neki az orvos egy különös receptet: csak annyit, hogy Anya. Hargitay András, az édesapa meg is fogadja a tanácsot, és elveszi feleségül régi szerelmét, a kedves és szeretetreméltó Berényi Máriát, hogy új anyukát hozzon Erzsikének a házhoz. A meglepetést a hétéves kislány születésnapjára időzíti.

A dolgok azonban nem a várakozásnak megfelelően alakulnak, mert a Hargitay-kúria ármánykodó lakója, a szegény rokon, Ibolya mindent megtesz azért, hogy a vetélytársnőt - aki veszélyeztetheti az ő pozícióját - eltávolítsa a háztól. A nevét meghazudtolóan nem túl szerény és szelíd Ibolya még attól sem riad vissza, hogy Erzsikét hazug mesével riassza el az érkező mostohától.

Olyannyira jól sikerül a terve, hogy a születésnapján Erzsike félelmében megszökik az új anyuka elől anélkül, hogy találkozna vele. A mostoha azonban - aki már hallomásból megszerette férje kislányát - tanárnőnek szegődik a Györgyabádi Boldog Otthonba, oda, ahova új növendékként bekerül Erzsike is. Rengeteg érdekes kalandban lesz része, sok új barátot szerez, és tagja lesz a titokzatos MM klubnak is. Megismerkedhetünk Safranekkel, az árulkodó és álmoskönyveket bújó portással, a megértő igazgatónővel és sok-sok jókedvű és élelmes diákkal. Az új tanárnő, Mária néni pedig kilétét homályban hagyva akarja magát megszerettetni az otthonban egyre vidámabbá váló kislánnyal.