Családi kör 100.

 Az én házam - az én váram!

gyártó cég::

Magyar Televízió

rendező:

Palásthy György

forgatókönyvíró:

Pongrácz Zsuzsa

riporter, műsorvezető:

Kelemen Endre 

operatőr:

Forgács Ottó 

vágó:

Mészáros Katalin 

szerkesztő:

Tunkli László 

fővilágosító:

Szőke József

díszlettervező:

Nagy Sándor

hangmérnök:

Korbely Lajos

zenei szerkesztő:

Herczeg László

a rendező munkatársa:

Tényi István

gyártásvezető:

Bakos Tamás 

szereplők:

Szerencsi Éva, Straub Dezső, Zolnai Zsuzsa, Raksányi Gellért, Máthé Erzsi, Pásztor Erzsi, Miklósy György, Bod Teréz, Horváth Gyula, Balogh Erika, Cseke Péter, Tóth Judit, Kádár Flóra, Ambrus András, Szombathy Gyula, Horváth László, Szerencsi Hugó, Nagy Anna, Balázs Péter, Marton Kati, Tahi József, Sinkovits Imre

bemutató:

1982. október 14.

műsoridő:

50' 08"

 

 
Az adás elején Arany János Családi kör című költeményét hallhatjuk Sinkovits Imre előadásában. Utána Kelemen Endre a jubileumi adásról beszél.

Az első jelenetben Miklós házasságra adja a fejét, s felesége Ági hozzájuk költözik. Példát láthatunk a zárt családtípusra, a bútorok, tárgyak nem szolgálják az embereket.

A második jelenetben példát láthatunk arra, hogy szűk lakásban is lehet egymáshoz alkalmazkodással élni, mennyire érezheti a gyerek, hogy övé is a lakás, a kamasz fiú kéri szüleit, hogy menjenek el otthonról, mert szeretne a kislánnyal együtt maradni. A szülők reagálása rosszuul sikerül a kérésre, majd Kelemen Endre közbelépésére moziba mennek, de ez sem jó megoldás, végül a mama segítségével sikerül a fiataloknak nyugodt légkört találniuk.

A harmadik jelenetben Ági és Miklós óvódáskorú kisfiúkkal lakótelepi lakásban élnek, mindentől elzárva, s a kisfiút sem engedik barátkozni senkivel. Ágiék szomszédjára a nyitott családtípus jellemző, örülnek a vendégeknek, barátkozással is ismerkednek.

A jelenet után Kelemen Endre a nyitott családról beszél, majd Ranschburg Jenőt kérdezi, milyen következményekkel járhat ha valaki otthon ilyen szigorú rendet tart. Ezután Ranschburg Jenő válaszol, majd arról beszél, hogyan lehet előkészíteni gyerekeinket a szűk lakásban való együttélésre.

A negyedik jelenetben egy lakótelepi lakásban a GYES-en lévő kismamák négyen maszek csecsemőmegőrzőt létesítettek, felváltva vigyáznak a gyerekekre, csak a házfelügyelő nézi rosszindulattal.

Az ötödik jelenetben Ági és Miklós elhatározza, hogy másfél év után lakásszentelőt tartanak, az addig féltve őrzőtt tárgyakból néhány eltörik, Ági férjét válaszút elé állítja, vagy az emberek vagy a tárgyak.

A hatodik jelenetben az egygyermekes családban a fiú bár külön szobája van nem fogadhat barátokat, ezért lázadással próbálkozik szülei magatartása ellen. A jelenet után Kelemen Endre és dr. Ranschburg Jenő a bemutatott jelenetről beszélnek, majd arról, mennyire érezhetik a lakást gyerekeink is sajátukénak. Utána Kelemen Endre a fiatal Ágiról és Miklósról beszél, a bezárkózott emberek is megváltozhatnak, legjobban a baj hozza össze az embereket.

Az utolsó jelenetben Ági eltöri a lábát, és a szomszédjai sietnek a segítségükre.