Családi kör 109.

 Az anya válaszol

gyártó cég::

Magyar Televízió

rendező:

Palásthy György

forgatókönyvíró:

Kovács Judit

riporter, műsorvezető:

Kelemen Endre 

szakértő:

dr. Erdélyi Ildikó, dr. Szász Árpád

operatőr:

Forgács Ottó 

vágó:

Mészáros Katalin 

hangmérnök:

Korbely Lajos 

fővilágosító:

Erdélyi György 

szerkesztő:

B. Gimes Katalin

zenei szerkesztő:

Herczeg László 

díszlettervező:

Nagy Sándor

a rendező munkatársa:

Bakos Katalin 

gyártásvezető:

Bakos Tamás 

szereplők:

Farkas Zsuzsa - Fruzsina
Gáspár Sándor - Máté
Balázs Péter, Bánffy György, Miklósy György, Bittera Judit, Kádár Flóra, Soós Edit,
Szerencsi Éva - Gabi, Tóth Judit, Cseke Péter, Garics János, Horesnyi László, Szerencsi Hugó

bemutató:

1983. április 19.

műsoridő:

54' 10"

 

 

Kelemen Endre műsorvezető elmondja, hogy nézői kérésre folytatják a Kérdezetlen apa történetét, ezúttal Fruzsina, a gyermek anyja mondja el, miért vállalta a gyereket férj nélkül.

1. Dramatizált jelenet: összegzi a kérdezetlen apa történetét, mely két független ember Máté és Fruzsina kapcsolatának története, a nő a férfit megkérdezése nélkül apává teszi.

2. Dramatizált jelenet: Máté testvérével vitatkozik, szerinte neki semmi kötelessége nincs Fruzsinával és a gyerekkel szemben. Kelemen Endre bejelenti Fruzsina és Mété találkozását. Felirat: Az anya válaszol.

3. Dramatizált jelenet: Máté és Fruzsina újra találkoznak, a nő elmondja életét, hogyan szökött meg otthonról érettségi után, hogyan vették fel az egyetemre, hogyan szeretett bele a tanársegédbe, akinek családja volt, hogyan szakítottak, miként boldogult munkahelyén, miért döntött úgy, hogy újabb kapcsolatának gyümölcse egy gyerek lesz. Fruzsina megismerkedik a professzorral, majd egy üdülés során Mátéval, akitől állapotos lesz, és nőgyógyásza tanácsára is hallgatva úgy dönt, hogy megtartja a gyereket.

Kelemen bemutatja dr. Erdélyi Ildikó szociálpszichológust és dr. Szász Árpád családjogi szakértőt.

4. Dramatizált jelenet: Máté elmondja a véleményét.

Dr. Szász Árpád elmondja, hogy nem lehet jogilag kizárni a nőnek, azt a jogát, hogy megszülje az általa kívánt gyereket. Kelemen Endre érdeklődésére dr. Szász Árpád elmondja, hogy a magyar családjog nem nő, hanem gyerekcentrikus. Dr. Erdélyi Ildikó a csonka családról és annak problémáiról beszél. Kelemen Endre arról érdeklődik, miért növekszik gyereket egyedül vállaló nők aránya főleg értelmiségi körökben. Dr. Szász Árpád a teljes család fontosságáról beszél, de elmondja, hogy az állam jelentősen támogatja a csonka családban élő gyerekek nevelését. Dr. Erdélyi Ildikó a teljes családról, mint modellről beszél.

5. Dramatizált jelenet: Fruzsina elmondja, hogy döntésénél figylembe vette Máté érdekeit is.