Családi kör 87.

 

gyártó cég::

Magyar Televízió

rendező:

Palásthy György 

forgatókönyvíró:

Janikovszky Éva

riporter, műsorvezető:

Kelemen Endre 

szakértő:

dr.Ranschburg Jenő 

operatőr:

Forgács Ottó 

gyártásvezető:

Szőke Gábor 

szereplők:

Bánki Zsuzsa, Földi Teri, Zolnay Zsuzsa, Egri Márta, Moór Mariann, Kállai Ilona, Szerencsi Éva, Ferenczy Krisztina, Bakó Márta, Göndör Klára, Hacser Józsa, Kádár Flóra, Andai Györgyi, Kánya Katalin, Kittera Judit, Szabó Éva, Nagy Anna, Zsurzs Kati, Sándor Erzsi, Balázs Péter, Szombathy Gyula, Áron László, Hajdú Endre, Horváth Gyula, Miklósy György, Fonyó József, Cs. Németh Lajos, Horesnyi László, Horkai János, György László, Csonka Endre, Tarsoly Elemér, Halász László, Debreczeni Kati, Tál Mariann, Morvai Diana, Schneider Erika, Belkó Katalin, Blaskó Éva, Csabán Andrea, Ábel Anita, Piry Anikó, Kosovits Mónika, Frányics Éva, Rétfalvi Gábor, Nurányi Gábor, Jámbor Árpád 

bemutató:

1981. augusztus 27.

műsoridő:

45' 13"

 

 

Az adás elején gyerekeket láthatunk játszani a Magyar Televízió székháza előtt. Ezután az előjátékból magtudhatjuk, hogy az új közösségbe való beilleszkedés nemcsak az óvodás gyereknek nehéz hanem az anyukának is, akit a GYES után új beosztás és új kollégák várnak. Ezután Kelemen Endre bevezeti a műsort. Utána jelenetek következnek:

Az 1. jelenetben a későn érkező, nyaralásra vágyó családot hely hiányában az ebédlőben szétülteti a gondnok, ebből a helyzetből később konfliktusok keletkeznek.

A 2.-3. jelenet az üdülő vendégek önzéséről szól. Utána Kelemen Endre az új tanévnyitásról beszél.

A 4. jelenetben vacsorázik a család, a kisfiú panaszolja, hogy társai nem fogadják be a közös játékba, az apuka új főnökére panaszkodik.

Az 5. jelenet az óvodából az iskolai életre való áttérés nehézségeiről szól. Ezután dr. Ranschburg Jenő a 7-9 éves gyerekek fantáziahazugságairól beszél.

A 6. jelenetben az iskola takarítónője panaszkodik az igazgatónőnek az egyik fiatal pedagógus munkájára, elpanaszolja, hogy a tanárnő széthuzigálja a padokat, mintha a gyerekek az óvodában volnának. Az igazgatónő gyenge figyelmeztetéssel inti meg a pedagógust, hogy a gyerekeket az iskolára kell nevelni. Ezután dr. Ranschburg Jenő az iskolai beilleszkedés nehézségeiről beszél.

A 7. jelenetben egy szülői értekezleten a szülők gondjaikról beszélnek.

A 8. jelenetben a gyerekek napközis tanár nénit játszanak. Dr. Ranscburg Jenő szerint a szülőknek kell előkészíteni a gyerekeket az iskolára.

A 9. jelenetben Ancsa új iskolába kerül, ismerkedik új társaival, majd utána Kelemen Endre Ancsa családi helyzetét mondja el.

A 10. jelenetben különböző tanár típusokat láthatunk.

A 11. jelenetben új kollégista kislány ismerkedik a kollégium szabályaival.

A 12. jelenetben iskolások rohannak ki az iskolából, fellökve az utcán sétáló felnőtteket.

A 13. jelenet az őskortól napjainkig, különböző kosztümökben hangzik el az örök kérdés, miféle felnőttek lesznek ezek.