Családi kör 88.

 

gyártó cég::

Magyar Televízió

rendező:

Palásthy György 

forgatókönyvíró:

Pongrácz Zsuzsa

riporter, műsorvezető:

Kelemen Endre 

szakértő:

dr.Ranschburg Jenő 

operatőr:

Forgács Ottó 

vágó:

Mészáros Katalin 

gyártásvezető:

Szőke Gábor 

szereplők:

Zolnay Zsuzsa, Moór Mariann, Nagy Anna, Molnár Piroska, Bánki Zsuzsa, Földi Teri, Tóth Judit, Zsurzs Kati, Pásztor Erzsi, Szabó Éva, Balogh Emese, Hacser Józsa, Sándor Böske, Náray Teri, Szerencsi Éva, Gyimesi Pálma, Bittera Judit, Both Béla, Cs. Németh Lajos, Garics János, Horkay János, Szerencsi Hugó, Balázs Péter, Lőte Attila, Miklósy György, Fonyó József, Horesnyi László, Velenczey István, Áron László, Tarsoly Elemér, Debreczeni Kati, Blaskó Éva, Füzesy Boglárka, Tóth Laci, Boros Zoli, Murányi Gábor, Szani János, Jámbor Árpád, Szabó Ádám, Szokol Péter

bemutató:

1981. szeptember 17.

műsoridő:

59' 47"

 

 

Az adás elején Kelemen Endre az előítéletekről és a megkülönböztetésekről beszél.

Ezután egy jelenet következik, amiben egy szülői értekezleten, a tanárnő és a szülők kifejtik elképzeléseiket a neveléssel, a tanulással és az iskolával kapcsolatban, majd jelenet a szülők előítéleteiről másokkal szemben.

A harmadik jelenetben egy apuka nem érti meg, hogy miért kell a lányának 980 forintos farmer.

A negyedik jelenetben a szülők értékbarátságra ösztönzik gyermeküket.

Ezután dr. Ranschburg Jenő arról szól, hogy a szülők társadalmi hovatartozása mennyiben befolyásolja gyermekük kapcsolatait, majd a társadalmi differenciálódás újratermelődésének okairól beszél.

Az ötödik jelenetben egy születésnapi zsúrt láthatunk, amelyet a szülők azzal rontottak el, hogy átalakították a gyerekek által megtervezett programot.

A hatodik jelenet egy kislány önérdek nélküli adakozásáról, melyet anyja helytelenít.

A hetedik jelenetben három fiú szeszesitalt szerez egyikük szüleinek lakásán, hogy a tanulmányi kiránduláson megihassák. Ezt meg is teszik egészen a részegségig. Az iskola egyforma büntetést ró ki mindhármukra, de otthon különbözőképpen büntetik és próbálják őket felmenteni szüleik.

Ezután dr. Ranschburg Jenő arról szól, hogy sok szülő egy bizonyos társadalmi státuszra gondolva érzi igazságtalannak gyermeke büntetését és ebből kiindulva próbálja felmenteni gyermekét. Kelemen Endre arról beszél, hogy tehet az ember bárhogy és bármit valaki mondig akad, aki kifogásol rajta valamit.

A nyolcadik jelenet arról, hogy milyen megfontolásból szállítják a szülők gyermekeiket iskolába.

A kilencedik jelenetben egy anyuka milyen megfontolásból nem viszi gyermekét az iskolába autóval, majd a következő jelenet arról, hogy amikor a szülők saját kocsijukat elvi szempontokból vezérelve saját fiúknak adják oda.

Utána dr. Ranschburg Jenő arról szól, hogy az emberek elfogadják az előítéleteket és ezáltal kényszerhelyzetbe kerülnek és ebből káros megkülönböztetések következnek.

Az utolsó jelenetben egy gimnáziumi osztályról, ahol a gyerekek arról beszélnek, hogy ki mit olvas és milyen lehetőségeik vannak otthon az olvasásra.