Családi kör 89.

 

gyártó cég::

Magyar Televízió

rendező:

Palásthy György 

forgatókönyvíró:

Pongrácz Zsuzsa

riporter, műsorvezető:

Kelemen Endre 

szakértő:

dr.Ranschburg Jenő 

operatőr:

Forgács Ottó 

vágó:

Mészáros Katalin 

díszlettervező:

Nagy Sándor 

gyártásvezető:

Bakos Tamás 

szereplők:

Zolnay Zsuzsa, Gyimesi Pálma, Bod Teréz, Balogh Emese, Szabó Éva, Szerencsi Éva, Csongrádi Kata, Peremartoni Krisztina, Sándor Böske, Tóth Judit, Pásztor Erzsi, Nagy Anna, Kádár Flóra, Áron László, Both Béla, Fonyó József, Hajdú Endre, Némethy Ferenc, Simon Péter, Straub Dezső, Szerencsi Hugó, Szombathy Gyula, Velenczey István, Nagy Ágnes, Csabán Andrea, Remetei Dóra, Lampert Ildikó, Csák Balázs, Jámbor Árpád, Tóth Laci

bemutató:

1981. október 15.

műsoridő:

49' 17"

 

 

Az első jelenetben Darvas József: Egy parasztcsalád története című regényéből részletet mutatnak be a gyerekek, majd a tanárnő kérésére megbeszélik a látottakat, illetve hallottakat, gyerekek vitatkoznak, véleményt nyilvánítanak az előítéletekről és megaláztatásokról.

Ezután Kelemen Endre röviden ismerteti az előző adás témáját, melynek folytatásaként most az iskola szemszögéből vizsgálják meg az előítéletek és megkülönböztetések kérdését. Az adásban igyekeznek azokat az összefüggéseket feltárni, amelyek a szülők szociális helyzete, pozíciója, a gyerekek megítélése és az iskola lehetséges válasza, reakciója és feladata között fennáll.

Ezután öltözködéssel kapcsolatos jelenetek következnek: kislány nem akarja felvenni a Rómából kapott pulóvert, két iskolatársnő és egy külföldi ruha, szülők lemez helyett farmert hoznak külföldről a fiúknak, szülők kézzel festett eredeti olasz tálat hoztak, ruha helyett, lányok divatbemutatót rendeznek az osztályban a külföldről kapott ruhákból, egyedül Ica nem vesz részt benne, a tanárnő kérésére megmutatja saját hímzésű blúzát, mindenkinek nagyon tetszik és megdícsérik érte.

A következő jelenetben Simon Olga visszaél apja beosztásával, s barátait terrorizálja, reggel két társával elkésik az iskolából, s az ügyeletes Zsófikát, amiért nem engedte fel őket egy lépcsőházban nagyon megveri Olga.

Utána Kelemen Endre ismerteti Zsófival kapcsolatos tényállást. Ezután Simon Olga osztályfőnöke jellemzi Olgát, majd a gimnázium igazgatója nyilatkozik Olgáról, hogyan került az iskolába, s apja révén milyen előnyökhöz jutott az iskola. Tanárnő nyilatkozik Zsófi állapotáról, majd Kelemen Endre Simon Olga szüleiről beszél, akik nem voltak hajlandóak a kamera elé állni. Kelemen Endre kéri Olgát mondja el mi történt azon a reggelen. Olga nem az igazságot mondja. Tantestületi ülés döntenek Olga ügyében. Kelemen Endre kéri az iskola igazgatóját ismertesse a fegyelmi bizottság határozatát. Utána az igazgató ismerteti a fegyelmi bizottság döntését. Kelemen Endre röviden azól a tanári testületről, majd kéri dr. Ranschburg Jenő pszichológust, hogy mondja el véleményét a történtekről. Dr. Ranschburg Jenő beszél a bemutatott két jelenetről, majd Kelemen Endre az elmúlt adás autós jeleneteire emlékezteti a nézőket, akkor a papákat a járókelők szemszögéből ítélték meg, most az iskolán keresztül mi a pedagógusok véleménye ezekről a szülőkről.

Utána jelenet következik amiben a tanárnőt Zentayék minden nap elviszik az iskoláig, társai nem veszik jónéven. A tanáriból figyelik, hogy egy apuka hátrább áll meg kocsijával, hogy ne lássák viszi gyermekét, iskola kapujában a tornatanár jó módszert ajánl a gyereknek, hogyan járhat gyalog az iskolába.

A következő jelenetben a II. b-ben szülői értekezlet előtt az SZMK tagjai azon vitatkoznak, hogy mit vegyenek a tanároknak ajándékba, majd a megkülönböztetésekről beszélnek.

Ezután Kelemen Endre az előbbi jelenettel kapcsolatban kéri dr. Ranschburg Jenőt, hogy mondja el véleményét. Dr. Ranschburg Jenő a gyerek és a pedagógus közötti kapcsolatról, például tehet-e megkülönböztetést a pedagógus, szerethet-e minden diákot egyformán. Lehet-e mindig mindenkivel egyformán igazságos, majd azokról a háttér tényezőkről szól, amelyekről általában a szülők megfeledkeznek, majd arról beszél milyen a szeretet kapcsolata a gyerek és a pedagógus között.

Utána egy tévés riporter interjúját láthatjuk a gyerekekkel, hogy szeretnek-e iskolába járni, utolsónak egy kisfiú azt feleli, hogy nem. Ismét jelenet következik, amiben a tanári szobában a tanárok tanakodnak mi tévők legyenek, a legrosszabbkor hangzott el ez a negatív válasz. Kiderül, hogy Elek Tamásról általában rossz a vélemény. Az osztályfőnök a családi látogatásról mesél, közben jelenet a családlátogatásról. Utána folytatódik az elkezdett jelenet, a kisegítő tanár elvállalja a gyerekkel való foglalkozást, ígéri, hogy mire a tévés felvétel lesz kihozza belőle a maximumot, ez sikerül is a tanárnőnek. Kiderül, hogy Elek Tamás nagyon ügyesen rajzol, így rajzaiból kiállítást rendeznek az iskolában. Végezetül a tantestületi ülésen beszélik meg a tanárok, hogy a véletlennek köszönheti, hogy Elek Tamásból a hátrányosabb helyzetű gyerekből, iskolaszerető szorgalmas diák lett.